Болен подсъдим отложи заседание по делото срещу Славков
Болен подсъдим отложи заседание по делото срещу Славков / Sofia Photo Agency, архив

Удостоверение за операция на Николай Хаджимихайлов, един от 5-та подсъдими по делото срещу общинския съветник Иван Славков и ръководената от него престъпна група, беше причина да се отложи 36-то насрочено заседание по това дело във Варненския окръжен съд. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. Хаджимихайлов бил опериран по спешност и е в болнични до 22 май тази година, което препятства участието му в съдебния процес.

37-то заседание по делото беше насрочено за 23 май. Според обвинението, престъпната група е създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. Бившият президент на ФК"Спартак" отговаря пред закона заедно с Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, с Пейчо Пеев и Свилен Николов.

Съдът остави без уважение молбата на защитата на подсъдимия Иван Славков за изменение в по-лека на мярката за неотклонение. Съдът не прие доводите на защитата, че са изтекли всички разумни срокове за задържането на Славков. Продължителността на съдебния процес, започнал в средата на юли 2009 година, не е свързана с бездействието на съда, а по-скоро с поведението на страните в процеса.

С оглед тежестта на обвинението и изключително високата степен на обществена опасност на престъпната дейност, за която Славков е изправен пред съда, както и данните за личността на подсъдимия, за първата съдебна инстанция правилна и законосъобразна е най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Според адвокатите на Славков, основание за изменение на мярката са и изчерпаните доказателствени искания на обвинението и факта, че са разпитани всички прокурорски свидетели. Съдът обаче намира, че това обстоятелство не е аргумент за изменение на процесуалната мярка за принуда в по-лека, още повече, че съдът от месеци очаква такива искания да направи  и защитата на подсъдимите.

Днешното определение на съда, с което бе оставена без уважение молбата на Иван Славков за изменение на мярката за неотклонение, подлежи на обжалване в 7- дневен срок.