Близо 3850 седмокласници ще се явят на външно оценяване
Близо 3850 седмокласници ще се явят на външно оценяване / Dariknews, архив

Във външното оценяване след седми клас ще участват около 3 850 ученици, съобщи за Дарик шефката на Регионалния инспекторат по образованието Йорданка Атанасова. Тя обясни, че до приключване на първия модул няма да бъде ясно колко деца ще се явят и на допълнителния модул, защото за него не се подава предварително заявление. Кандидатите тази година са с близо 175 повече от предходната. Местата в професионалните и профилирани гимназии са около 2000, каза още Атанасова.

Сравнително високите резултати от задължителния модул по БЕЛ и математика биха осигурили място на ученика в паралелка при второ или трето класиране. Допълнителната част от изпита увеличава шансовете за прием, посочи шефката на РИО. Атанасова припомни, че на външно оценяване подлежат и други два цикъла от природни и хуманитарни науки. При кандидатстване в специализирани или спорни паралелки се проверяват и съответните умения  на ученика.В област Варна ще има прием по изобразително изкуство и по хореография.

Атанасова каза още, че се надява да няма закрити или разкрити паралелки, защото има такива, които са по-предпочитани и ако децата не бъдат приети в тях отказват да изберат друг вариант. Това е причината до последно да не е сигурно дали ще се запишат 18 ученици в някои паралелки, защото това е условието да не останат закрити.

Като официално лице Атанасова не пожела да конкретизира по-желаните и по-недолюбваните паралелки, защото това би довело до формирането на мнения и нагласи. „Аз бих искала навсякъде да има на сто процента реализиран прием.“, каза шефката на РИО. Тя посъветва желанията да се подреждат според предпочитанията на учениците и на родителите им. „Не е необходимо да се съобразяват със самата оценка, защото компютърът е този, който ги подрежда по такъв начин, че ако дете няма достатъчен бал за дадена паралелка да бъде прието в паралелка, за която има достатъчно успех още на първо класиране.“