Безработицата във Варна се покачва
Безработицата във Варна се покачва / netinfo

Равнището на безработица във Варненска област през септември е 5.62 процента, при 5.36% за предходния месец, съобщи Пламен Начков - директор на Регионалната служба по заетостта. В морската столица броят на безработните се увеличава на 3.53 на сто, докато през август е бил 3.28 процента. Регистрираните в бюрата по труда в града са 5598.

Според Начков за момента масови уволнения във Варненско не се очакват. Изключение правят единствено структурните промени в БДЖ, които ще доведат до освобождаването на 120 служители във Варна, Добрич и Шумен. Съкращения сред работници на пристанището не се предвиждат, въпреки намаляването на товарните дейности, увери шефът на службата по заетостта.

Нови 267 работни места са разкрити в областта по Националната програма "От социални помощи към заетост", обяви още Пламен Начков. Наетите безработни ще полагат труд до края на годината в аварийни дейности по поддържане при зимни условия на пътища, улици и площади и други обществени терени. Те ще помогат и при извършване на аварийно-спасителни дейности през зимния период.

Определени са редът и условията за предоставяне на ваучери за обучение на безбаботни и заети лица, съобщиха още от Регионалната служба по заетостта. Те са с номинална стойност между 140 и 1800 лв. и ще се издават от Агенцията по заетостта.

За увеличаване възможностите пред търсещите работа, бюрата по труда са започнали преговори за сключване на договори с частни трудови борси, разкри Начков. Целта е да се осъществява обмен на информация и разширяване на обема на предлаганите работни места. Предоставянето на информация за такива, както и  осъществяване на посредническа дейност при намиране на работа от страна на частните борси са безплатни за безработните. Те обаче вземат пари за услугите под други предлози, призна инж. Иван Иванов - директор на Инспекцията по труда във Варна. В последните години в областта са отнети лицензите на 4-5 фирми заради осъществяване на нерегламентирана посредническа дейност.

До момента Бюрото по труда във Варна е сключило договор за сътрудничество с фирма "Яна", водят се преговори с още 2 частни трудови посредника.