Австрийски металургичен гигант избира място за завод на Черно море
Австрийски металургичен гигант избира място за завод на Черно море / netinfo
Австрийският металургичен гигант „Фьост Алпине” планира да построи комбинат в България, Румъния или Украйна като стойността на инвестицията е между 6 и 10 млрд. евро, а наетите работници – най-малко 10 000 души. Това пише румънският вестник „Адевърул”, цитиран от Българската телеграфна агенция.

Според изданието екип на австрийската компания е пристигнал вчера в Букурещ, за да събира данни, касаещи бъдещото местоположение на комбината, който австрийците искат на построят на Черно море.

От започналите разговори в румънското министерство на икономиката стана ясно, че инвеститорът е набелязал три възможни места в Румъния за построяването на комбината. Австрийците ще вземат под внимание и три местонахождения в Украйна и две в България – всички на Черно море. От всички осем възможности до средата на годината трябва да останат три за окончателен анализ, като е възможно и трите да са в една и съща държава, твърди изданието.

Сред предимствата на България „Адевърул” отбелязва, че страната ни се е доказала като "по-агресивна" в привличането на инвестиции, а недостатъкът е, че не разполага с мащабна пристанищна инфраструктура. /Lev.bg