/ Дарик Варна, архив
Реконструкцията на сградата на ул. "Преслав" 24 е ключова за опазване на архитектурното наследство на Варна
Арх. Виктор Бузев
99506
Арх. Виктор Бузев
  • Арх. Виктор Бузев
Аспаруховият мост не е изчерпал капацитета си, след като по него автомобилите могат да се движат със скорост 100-120 км/ч. Изчерпан капацитет означа да се образува колона от коли, чиито шофьори карат с 30-40 км/ч. Това заяви в интервю за предаването „Зала Пленарна” по Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Проектът на сдружението „Бъдеще за Варна“ за второ съоръжение, което да свързва  брега под „Максуда” с автомагистрала „Черно море”, представлява втори градски мост и трябва да разчита на средства от местния бюджет.

Към момента обаче е немислимо общината да си позволи подобна инвестиция, коментира още Бузев. Той добави, че в Общия устройствен план е заложено изгражданото на втори мост край село Казашко, който ще бъде част от републиканска мрежа и може да получи финансиране от държавния бюджет. 


Проект предвижда Аспарухов мост 2 да излиза на "Максуда" (СНИМКИ)


Сградата на някогашната Софийска банка на ул. „Преслав“ 24, в съседство с Областна администрация, е в трагично състояние и всеки ден може да е фатален. Това е причината тя да бъде ипотекирана за сметка на общината, която да извърши укрепване на фасадата.

Собствениците на имота, които са чужденци, са получили разрешение за строителство още в началото на годината, но досега не са стартирали никакви дейности. Проектът предвижда сградата да запази фасадата си и да бъде преустроена за офиси. Бузев предположи, че имотът е закупен със спекулативна цел, тъй като сегашните собственици не възнамеряват да възстановят обявената за архитектурен паметник сграда.

„Всяка зима се кръстя да не се случи беля с къщата, да падне статуята на Шиваров или не дай си Боже по-голяма част от фасадата. Реконструкцията на бившата Столична банка е ключова за нашата борба за опазване на архитектурното наследство.

Ако това не стане, целият ни труд ще олекне и ще се обезсмисли”
, каза Бузев. Той добави, че вече е започнала реконструкцията на някогашния хотел „Париж”, която трябва да приключи до края на следващата година.


Срещу затвора ще бъде новата съдебна палата на Варна


Отреденият парцел за сграда на нова Съдебна палата между булевардите „Сливница” и „Христо Смирненски” е геометричният център на града и мястото е изключително комуникативно. Близостта до затвора ще улесни охраната на съдебната власт, пошегува се главният архитект.

За новата сграда, която ще обедини всички съдебни институции, ще се обяви конкурс за нов проект, тъй като старият е за друга площ и пространство. Ако всичко върви с необходимите темпове, до 5-6 години ще можем да се поздравим със Съдебна палата, предположи Бузев.

Пространството на т. нар. Дупка в центъра на Варна може да се оформи като площад или място за артистични изяви, смята главният архитект. Бъдещият му облик ще бъде определен след конкурс, като преди това обаче трябва да бъдат извършени археологически проучвания.
 
Целият разговор с арх. Виктор Бузев е в прикаченото аудио.