846 повече безработни за последния месец в област Варна
846 повече безработни за последния месец в област Варна / netinfo

С 846 човека се е увеличил броят на безработните в област Варна за месец януари 2009 година спрямо последния месец на 2008-ма. Това съобщи Пламен Начков, директор на Регионалната служба по заетостта в морската столица. По думите му, това са предимно хора от преработвателната промишленост и строителството. Безработицата в областта е 4,9%, което е понижение от 0,58 на сто в сравнение със същия период на предходната година. За град Варна пък процентът на освободените работни места за януари е 3,07 при 2,74 на сто за предишния месец.

219 са свободните работни места в Бюрото по труда във Варна към вчерашна дата. Първите заявки в сферата на туризма са за касиери, администратори, готвачи, сладкари, бармани, сервитьори и камериерки. Търсят се още учители по български език и литература, по английски език, химия и физическо възпитание. Обявени са места за счетоводители, компютърни специалисти, медицински сестри, шивачи и други.

81 нови места се разкриват по програмата „Възобновяване и опазване на българската гора”, съобщи Начков. Планирано е осигуряване на заетост до 9 месеца при работен ден от 8 часа. С приоритет ще се включват безработните, които отпадат от месечно социално подпомагане, уточни директорът на Регионалната служба по заетостта.

Служителите, които са съкратени от работа или са освободени заради финансовата криза, заради преструктуриране или приватизация на предприятие, могат да се включат в програмата „Нова възможност за заетост”. Планират се обучения за професионална квалификация, както и разкриване на субсидирани работни места за срок от максимум 6 месеца. След този период работодателите ще трябва да задържат наетите лица за още 3 месеца, обясни Пламен Начков.

До момента в областното Бюро по труда няма заявени масови съкращения. Над половината от уволнените в края на миналата година работници от „Агрополихим” са от Варна, заяви Начков. Той подчерта, че Регионалната служба по заетостта съветва работодателите засега да задържат работната ръка.