500 000 тона товари годишно по ферибота Варна - Кавказ
500 000 тона товари годишно по ферибота Варна - Кавказ / netinfo

Около 500 000 тона товари годишно ще се извозват първоначално между България и Русия. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев при откриването на железопътно-фериботната връзка Варна – Кавказ. По думите му, експертни оценки посочват, че до 2013-та година обменът може да се увеличи с три пъти - до 1 500 000 тона за година. Осигуряването на повече фериботни връзки е вид антикризисна мярка, подчерта Мутафчиев.

В момента превозите се извършват с руска компания, но се очаква да бъде определен и български превозвач. Още през септември миналата година Симеон Ананиев, изпълнителен директор на "Железопътна администрация" заяви, че две наши фирми проявяват интерес да оперират при железопътно-фериботната връзка между пристанищата "Варна" и "Кавказ".

Още една директна връзка между грузинските пристанища и Варна се очаква да бъде изградена, съобщи още министърът. До 15 дни текстът на спогодбата ще бъде представен на Грузия, а споразумението ще се подпише в края на месец април или началото на май.

Работи се усилено и по проекта за преместване на пристанище „Варна Изток”, каза Петър Мутафчиев. Той допълни, че „предизборни първи копки” не се очакват.