40 са знаковите фигури от престъпния свят във Варненска област, твърдят от полицията
40 са знаковите фигури от престъпния свят във Варненска област, твърдят от полицията / netinfo

40 са знаковите фигури от престъпния свят във Варна и областта. Това съобщи комисар Димитър Димитров, началник на Областната дирекция на МВР – Варна, при предствянето на годишния отчет на дирекцията. Той уточни, че не става дума за лидери на групи, тъй като това би означавало, че в областта действат 40 групи. „В престъпната група може да има както една, така и няколко знакови фигури”, посочи комисар Димитров.
 
Окръжният прокурор Владимир Чавдаров допълни, че динамиката в организираните групи е много голяма.  Хората, които участват в тях, постоянно преминават от една група в друга, разделят се и т.н.
 
Началникът на Областната дирекция на МВР – Варна посочи, че  през през изминалата година са наблюдавани 13 престъпни групи с 82 участници. „Десет са новосъздадените групи, в които има 58 участници”, каза още комисар Димитров. Той изтъкна, че във Варна и областта няма доминираща организирана престъпна група с ясно изразена йерархична структура. Няма и групи, която да се занимават с терористична дейност – отвличания, изнудвания, внушаване на страх.