Въпросът с безводието в Омуртаг и задълбочаващите се проблеми при разрешаването на десетилетната криза бе обект на извънредно заседание на Общинския съвет в града.

По обед представители на гражданското обединение „Вода за Омуртаг“, което в последната година вкара въпроса с водния режим в полезрението на институциите, и граждани протестираха в центъра на града.

Възобновиха изпитването с вода на водопровода от ПСПВ „Ястребино” до първи подем в Омуртаг

Сега, когато градът отново е в бедствено положение, след продължили повече от две часа дебати по темата, имаше връщане назад в годините и  чрез документи представителите на администрацията се опитаха да проследят развитието на казуса и на опитите на различни управляващи в последните няколко мандата да постигнат трайно решение, за да оставят водния режим в миналото.

Кметът Ешреф Ешрефов обясни какво е свършено по въпроса след  посещението на министър Андрей Цеков в Омуртаг и срещата с представители на водоснабдителното дружество в Търговище на 1 август. Имаше изказвания и на граждани, на представители на „Вода за Омуртаг“.

По темата говори и областният управител на Търговище Гергана Цонева, която цитира регулярно прединвестиционно проучване, изготвено от специалистиСпоред документа вариантите за работа по редовното водоснабдяване на града са два - допълнително водоснабдяване от язовир „Ястребино“ или цялостен ремонт на системата от Кипилово. 

Стана ясно, че с казуса и с изпълнението на различни проекти през годините е запозната и прокуратурата. "Разследването е било срещу „неизвестен извършител“ и е прекратено по давност", посочи общинският съветник Галина Иванова. 

Отново бе посочено, че според различни документи между 60-85 процента на водата за Омуртаг се губи по вътрешната водопреносна мрежа (ВВМ) и по довеждащия водопровод от водоизточника в Кипилово.

Кметът припомни, че общината работи по подмяна на ВВМ, ситуацията утежняват и климатичните проблеми през последните години, които водят до намаляване на водата във водоизточника.

Реконструкцията е разделена на три етапа. С изпълнението на дейностите е запознат министър Цеков, извършена е проверка, която констатира 85 на сто изпълнение на обекта, което е основание администрацията да поискат останалата част от финансирането, каза Ешрефов. По думите му предстоят стъпки да си осигури финансиране за реконструкция на високата зона. 

Представителите на „Вода за Омуртаг“ представиха, както и на протеста в събота, искането си общинската администрация да възложи на ВиК изпълнението на задачите за нормално водоснабдяване на града. Така бе формулирана и целта на протеста в центъра на града по обяд.

Докъде стигна казусът с водната криза в Омуртаг

Заседанието на Общинския съвет излезе с решение да упълномощи кмета да възложи на управителя на ВиК извършване на действия, необходими за привеждане във функционална годност на помпените станции на обект „Допълнително водоснабдяване на Омуртаг от яз. „Ястребино“, подобект „Помпени станции Омуртаг- І-ви и ІІ-ри подем“.

Това е и първа точка от писмо, получено в администрацията в Омуртаг на 11 август, от министъра на регионалното развитие и благоустройството, в което се посочват няколко задачи, които общината трябва да изпълни.

На протеста в събота гражданите изразиха недоволството си заради бездействието на администрацията и кмета. Днес, по думите на Ешрефов, повечето от задачите в документа са изпълнени. 

В решението е записано още, че Общинският съвет задължава кмета на община Омуртаг да представи на следващо заседание на Общинския съвет отчет за изпълнението, заедно със сключеното споразумение.

Съветниците приеха, че при необходимост от заплащане на извършените дейности, същите да бъдат включени в проекта за бюджет за 2023 година на община Омуртаг, след представена план-сметка от управителя на ВиК-Търговище. 

На извънредното заседание на Общинския съвет присъства и представител на ВиК, който обясни, че на специалистите от дружеството ще са нужни повече от две седмици време.

След заседанието, по обяд граждани се събраха пред сградата на Общината, за да преповторят исканията си към администрацията и да защитят правото си за ползване на питейна вода. 

Междувременно Министерският съвет прие решение за освобождаване с възстановяване и предоставяне на освободени държавни резерви от бутилирана вода за питейни нужди по искане на областния управител на областта, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Целта е преодоляване на последиците от обявено бедствено положение на част от територията на град Омуртаг и село Великденче.
Боряна Димитрова, БТА