/ iStock/Getty Images
Заловиха бракониер на язовир "Ястребино" край Антоново. Акцията на доброволците от Централната рибноопазваща организация /ЦРОО/ е проведена днес, съобщи за БТА ръководителят на клон Ястребино Шенол Хасанов.

Екипът доброволци получава сигнал от рибари, които забелязали незаконен улов с мрежа, тип "серкме". Групата бракониери е установена при плитчините на "ръкава" на водоема под село Трескавец. Двама души били във водата с мрежата, а други двама - наблюдавали. При появата на екипа на ЦРОО успяват бързо да избягат с автомобил. Край водата остава само един човек с оборудването.

За акцията са уведомени служители на ИАРА - Търговище. Съставен е акт на бракониера. Мрежата е иззета и предадена на ИАРА.

"Най-хубавото е, че нивото на язовира се вдига и той продължава да се пълни. При още един валеж, ще достигне нивата отпреди четири години", коментира Хасанов.

По думите му, язовир "Царевци" край Омуртаг прелива и се влива в "Ястребино". Язовирът е основен водоизточник за жителите на град Антоново и няколко близки населени места в общината. За напояване се ползва и от малинопроизводители от община Попово. Затова нарастването на обема му е от съществено значение за хората.