канабис
канабис / iStock/Getty Images
Състав на Търговищкия окръжен съд със свое решение допусна предаването на българския гражданин Билгин М. на съдебните власти в Кралство Белгия в изпълнение на европейска заповед за арест. Тя беше внесена в съда от Окръжната прокуратура в Търговище.

41-годишният мъж е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от първоинстанционния съд на Западна  Фландрия, Кралство Белгия, с цел разследване на престъпната му дейност в периода от 1 януари до 18 ноември 2019 г. Той в съучастие с други лица се занимавал с отглеждане на канабис в плантация и с продажба на упойващи вещества. В Белгин М. са намерени 1,9 кг канабис. Освен отглеждането и държането с цел разпространение на канабис Билгин М. е издирван и за кражба на електричество в град Варегем.

Мъжът е бил установен и задържан в Районното управление на Омуртаг на 23 януари тази година. С постановление на прокурор в Окръжната прокуратура в Търговище той е бил задържан до 72 часа.

В първото заседание по искането на съдебните власти на Кралство Белгия издирваният дал съгласие да предаден. Днес отново е потвърдил съгласието си. Решението на Търговищкия окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.