/ Снимка: Пресцентър
Млад човек под карантина организира почистване на Омуртаг. Йордан Алексиев е студент в Англия и се завърнал в родния град преди дни. Останал изненадан от гледката, която заварил. Подкрепен от няколко приятели, решил да обяви акция за почистване. 

Масовото почистване на общите площи в града е насрочено за 30 май, а сборният пункт е пред местното читалище. Карантината на Йордан изтича на 26 май. Използва дните до 30-ти, за да привлече съмишленици. Ще закупи чували и ръкавици, а приятели вече са обещали да извозят събрания отпадък.

"Човек и добре да живее, рано или късно някой до него боклука си изхвърля. И нека роденият след него да продължи нашият град чист да държи!" - е написал в призива си Алексиев, перифразирайки текста от надписа на колоната на хан Омуртаг.

Йордан разказа, че е в Лондон от 5-6 години. Работил е 12 години като готвач, а в последните 3-4 години като главен готвач. "Завърнах се в България за лятото, понеже и лекциите, и работата са ми online", обясни той. Под карантина е в жилището си.

"Да, знам, боклуците не са нито мои, нито ваши, но природата е наша!", призовава Йордан Алексиев.
Казва, че би приел подкрепата на институции, стига инициативата да не се политизира.
БТА