Журналистите -  препъни  камък в комисия за избор на обществен посредник
Журналистите - препъни камък в комисия за избор на обществен посредник / Георги Стоянов

Труден избор и дълъг спор белязаха попълване състава на Временната комисия за предложения за обществен посредник на Казанлък, по отношение на двамата медийни представители в нея.

След като без какъвто и да е дебат общинските съветници приеха предложението за петимата членове на Съвета за състава на комисията, както и двамата представители на НПО от района, то настана спор  с поредица от гласувания по отношение на избора на двама от предложените общо 4 представители на медиите в Казанлък.

Всеки от съветниците имаше право да гласува 4 пъти, като в два от случаите за подкрепа на даден кандидат .В останалите два той следваше да има друг вот.
Най- много гласове събра кандидатурата на Деляна Бобева, получила 23 гласа от общо 25 гласували.
Сериозен дебат настана след като двама от журналистите -управителят на общинския вестник "Искра" Кристалина Вълчева и главният редактор на ПРЕС ТВ Георги Манев събраха равен брой гласове.

Общинският съветник от БСП и юрист Моника Динева поиска обяснение на отрицателен вот за кандидатурата на управителката на общинския вестник, заради конфликат предвид служебната й зависимост от общинската управа.
След забележката Вълчева си направи самоотвод, който обаче не спря обявената нова процедура на ново гласуване за двете кандидатури.
След спор между съветниците и предложение във Временната комисия да са всичките четирима журналисти, се стигна до ново гласуване на кандидатурите на Вълчева и Манев. На четвъртия път Геоги Манев от ПРЕС ТВ получи 17 гласа в своя подкрепа, а шефката на общинския вестник 14.

Общо 9 ще са членовете на Временната комисия, която в срок от 30 дни трябва да внесе в Общинския съвет доклад с предложения за избор на обществен посредник на Казанлък. В състава на тази комисия са: председател Радиана Стефанова - ГЕРБ, зам. председател - Деляна Бобева - журналист, членове: общинските съветници от ГЕРБ- Нено Влайков, от "Експерти за Казанлък" Красимира Харизанова, от партия ЛИДЕР Джамал Папарланов, от БСП - Александър Минчев.

Две седмици имат кандидатите за обществен посредник да подават документите си в общинската администрация. Още две седмици имат членовете на Временната комисия да подготвят своя доклад за Общинския съвет със своите предложения. Новият избран местен омбудсман ще е с мандат 5 години.