Земеделци ще съдят изпълнителя на Лот 2 на магистрала „Тракия”
Земеделци ще съдят изпълнителя на Лот 2 на магистрала „Тракия” / DarikNews.bg

Арендатори на земя край новопостроения Лот 2 на автомагистрала „Тракия" ще съдят за нанесени щети изпълнителя на проекта "Магистрала Трейс" ДЗЗД, съобщи за Дарик Георги Калинчев.

Той обработва земята край радневското село Сърнево. Твърди, че заради строителството на аутобана са унищожени близо 400 дка от слънчогледовите му насаждения.

Насипите от пръст и чакъл край Лот 2 на автомагистрала „Тракия", пуснат в експлоатация преди два дни, пречат на дъждовната вода да се отича и нивите се наводняват, сигнализираха земеделските производители. „Не изнесоха пръстта, за да спестят средства и я натикаха върху земята. Този бент пречи на водата да се отича към канавките. Друг е въпросът тези канавки, които ги направиха, имат ли отичане нанякъде", твърди арендаторът на земята в село Сърнево Георги Калинчев.

По думите му за година и нещо строителството е разсипало нивите от двете страни на магистралата.

„Ние тази земя сме я арендовали, как ще я върнем в това състояние на собствениците", питат стопаните.

Георги Калинчев заедно с арендаторите на земята в село Боздуганово, Пеньо Тодоров, на Пшеничево - Васил Андреев, и на част от земята в Сърнево - Васил Андреев подготвят документи, за да заведат дело в съда. Ще оставят на вещите лица да изчислят размера на загубите им.

Потърсен за коментар, ръководителят на обекта Петър Стефанов обясни, че не му е възможно да разговаря по темата, тъй като е в София, но обеща да съобщи позицията си, по-късно.

Сигналът на арендаторите е проверен от областния управител Недялко Недялков още преди да бъде пусната в експлоатация отсечката между Стара Загора и Нова Загора. „Назначих комисия, установи няколко пропуска. Направихме предписания, които после лично установих, че в голямата си част са изпълнени. Сега казват, че има други нарушения. Пак ще назнача комисия и ако установи проблеми, от „Трейс" ще си ги решат", обеща областният управител.