/ netinfo
“Чуй ме!”:Когато тялото и душата помнят болката от насилието...
В рамките на информационната кампания „16 дни на активизъм срещу домашното насилие”, под мотото “Чуй ме!” (#HearMeToo), Сдружение “Самаряни”, за пореден път ще насочи вниманието на цялата общност към усилията, които се полагат и към услугите, които се предоставят за предотвратяване и прекратяване на насилието срещу деца, момичета, жени...

На първо четене депутатите гласуваха по-строги мерки срещу домашното насилие

Избраният цвят на кампанията е оранжев, за да може чрез него да се изрази идеята, че има бъдеще, без насилие.

Безмълвният, понякога, призив на пострадалите от насилие, трябва да бъде чут! “Чуй ме!” - когато тялото и душата помнят болката от насилието... Те имат нужда от “малко местенце за споделяне”, сред динамиката на живота в големия град…

Всяка трета жена в България жертва на домашно насилие

“Чуй ме!”
 са уютни срещи в отворени пространства, на различни места в града, където всеки може да се срещне с други хора, и, през своя или чуждия опит, да чуе или да бъде чут относно темата за насилието у дома.

Ето и споделените места на „Чуй ме!“:

26 ноември от 11:00 часа, Арт фоайе на Радио Стара Загора;
28 ноември  от 10:00 часа, Педагогически факултет на Тракийски университет - Стара Загора;
7 декември от 15:30 часа, Централно управление на Сдружение “Самаряни”.

Разказ от първо лице: Да избягаш от ада „домашно насилие“ (ВИДЕО)

В случай, че отвореното пространство за срещи “Чуй ме!” е голямо за теб или все още не си готов да говориш в такъв по-широк кръг от хора, можеш да уговориш свое “малко местенце за споделяне” на тел.: 0878/39-42-52, където да бъдеш чут, лице в лице, за важните за теб неща относно живота, без насилие!

Вече почти 15 години, Сдружение “Самаряни” предоставя услуги на деца и жени, пострадали от насилие. Една от най-ранните и основни програми, по които организацията развива своята дейност, е Програма “Закрила и подкрепа на жертви на насилие”.

Тя обхваща изпълнението на общо 18 различни проекта, като стартира през 2004 г. с разкриването на най-големия в страната, 18-местен, Кризисен център “Самарянска къща”.

Кризисният център на Сдружение "Самаряни" продължава да е най-големият функциониращ център в южна България - сега с капацитет от 15 места. В него се осъществява кризисно настаняване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и техните деца.

Изпаднали в състояние на силен стрес, след преживяно насилие, останали без подслон, доходи, емоционална или материална подкрепа от близки хора, идвайки в Кризисния център, в една защитена среда, жените и децата им получават напълно безплатно необходимата им психо-социална помощ и професионална подкрепа в процеса на възстановяването им. 


От м. януари, 2004 г., до м. ноември, 2018 г., включително, сумарният брой на клиентите, ползвали различните услуги по периоди, е следният: настанени в Кризисния център – общо 705 клиенти, като 408 от тях са деца - 403 заради домашно насилие и 30 заради трафик.