/ iStock/Getty Images
С тържествен водосвет за благоденствие и официална церемония по издигане на знамето на Казанлък започнаха честванията по случай празника на града.

Състоя се тържествена церемония по издигане на знамената на Република България и на град Казанлък с  участие на представителната рота от самоходен артилерийски дивизион с командващ старши лейтенант Божидар Новаков и военен духов оркестър с диригент капитан Йордан Илиев от 61-а Стрямска механизирана бригада. 

Кметът Галина Стоянова изнесе тържествено слово и поздрави жителите на града за празника на Казанлък и със 119-тите Празници на розата. Тя напомни на съгражданите си, че районът има богата история и традиции. „Казанлък не само е запазил своя стар поминък розопроизводството, не само уважава културното наследство на предците си траките, но и се развива напред и нагоре. Какво е бъдещето на Казанлък, зависи само от нас“, посочи Стоянова. Кметът връчи и благодарствени грамоти за особени заслуги към Казанлък.

Наградите получиха председателят на Народно читалище „Жар“ и организатор на Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“ Тодорка Петкова, ландшафт дизайнерът Лора Гидимаркова и председателят на местния „Ротари клуб“ Ибрахим Качан. 

Музикални поздрави за празника отправиха вокална група „Искрица“ с ръководител Стефка Денева и децата от детска градина „Юрий Гагарин“ с ръководител Теодора Белчева. 

Празникът продължи в Художествената галерия с тържествена сесия на Общински съвет - Казанлък, на която бяха връчени званията почетен гражданин на града и вписване в почетната книга. Председателят на съвета Николай Златанов напомни пред жителите и гостите на града за свършеното от администрацията през изминалите години. Ръководителят на фолклорен ансамбъл „Искра“ беше удостоен със званието "почетен гражданин" за своите заслуги за популяризиране на българския фолклор в страната и чужбина. В почетната книга на Казанлък беше вписано и името на изпълнителя и преподавател Надя Тончева. Почетните звания бяха връчени от кмета Галина Стоянова, а „екипът на цариците“ подари рози на наградените казанлъчани. 

На събитието присъстваха деца от Дневния център за деца и лица с увреждания "Работилница за мечти", които връчиха своя подарък на местните общински съветници. Музикален поздрав към гостите отправиха танцьорите от фолклорен ансамбъл „Искра“ с ръководител Цветан Цочев. 

Честванията на празника на Казанлък ще продължат довечера с церемонията по коронясване на Царица Роза и с празничен концерт на Владимир Ампов - Графа. 
БТА