На Успение Богородично празнува град Шипка
На Успение Богородично празнува град Шипка / община Казанлък
Дни на изкуствата и занаятите Шипка Фест ще се проведе от 4-ти до 7-ми септември. Домакин на събитието е Етнографски музей Чирпанлиева къща , който с радост се готви да посрещне майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители на българските традиции и занаяти. Макар и в мини вариант, за поредна година шипченци и гостите на града ще се насладят на особено интересна програма. 

Фестивалът ще стартира в петък следобед с куклено театралното представление „От кулата“ на Малка Театрална компания гр. Габрово, а за музикалната програма същата вечер ще се погрижат Surbahar Live band с гост музикант Константин Кучев.

Следващите два дни над 15 занаятчии от цялата страна ще разтворят тезгяхите си в двора на музея, за да покажат своето майсторство с демонстрации на открито.

Кирил Митрашков и Стефан Чаков, ще се съберат от различни краища на България в Шипка, за да покажат магията на огъня и традиционната изработка на ножове – един много характерен за града занаят. Софка Димитрова от град Шумен ще покаже един от най-старите занаяти свързани с традиционното облекло - тъкането на колани „на кори“. Майсторката вече десетилетия съхранява този застрашен от изчезване занаят и е вписана в националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища“.  Бургаския майстор Станко Киров от с. Българово пък ще се постарае да ни плени с друг един занаят на изчезване – кошничарството. 

На фестивала ще гостуват също Деси Владовска – майстор грънчар носител на Голямата награда „Сребърна хлопка" от Майсторската надпревара по грънчарство от Международния панаир на традиционните занаяти 2019 в Етъра, Албена Ненкова – стъклопис, Майстора и Маргарита – местни майстори на дърворезба и плъсти от с. Енина, както и шипченските майстори – Данчо Данчев и Петър Карагинев. Румен Милков, дърворезбар от гр. Мъглиж, също ще се включи за втора поредна година. 

Всички занаятчии ще позволят на малки и големи да изпробват своите умения по време на множество работилнички специално подготвени за фестивала, като тези на Девира и Нефизе Куюмджиева, които ще покажат на най-малките как се изработват гривнички от макраме и книгоразделители с канатица.

Освен богатата занаятчийска палитра, гостите на града ще могат да  наблюдават и да се насладят екслклузивно и само в неделя от 15ч на Демонстрация на Калоферска Дантела изработена на живо  от ръцете на  Антоанета Първанова - от творчески център на Клоферската дантела гр. Калофер.

Посетителите и любознателните могат да научат повече за Художествена галерия „Христо Песев“ и единствения по рода си в България Музей на залесяването.

В събота вечер, за музикалната програма ще се погрижат Трио Калина и Антон Гудов, Бас Народен и Soulfia, специални гости на фестивала, които ще направят своеобразен микс между автентичен български фолклор, етно ритми от различни краища на света и електронна музика.

В неделя  следобед от 15ч в  музикалният ефир на фестивала ще звучи Етноформацията Кеминджиджи, а вечерта от 20ч ще се срещнем с алтернативната формация Rossenquearzexpress

В понеделник Шипка Фест 2020 ще закрие с работилнички по сапунджийство, кене и билкови мехлеми. 

Фестивалът се организира от Народно Читалище „Светлина – 1861“ и Фондация “Отворен интелект - OPEN MIND”,  с подкрепата на Програма Еразъм+ на ЕС и има за цел да оживи подбалканското градче, да покаже неговите скрити съкровища и да възроди автентичните български занаяти и фолклор.

Фестивалът ще се проведе под знака на Нулев Отпадък, така че си носете канче, купичка и прибори, за да можете да се включите активно в това предизвикателство. Пластмасови съдове няма да се предлагат.

Организаторите се обръщат към своите гости също с молба за спазване на противоепидемичните мерки, установени в страната.