/ EМО "Етър"
Повече от 30 предложения за участие на български занаятчии в световното изложение Homo faber във Венеция, организирано от фондация „Микеланджело” през 2020 година, изпраща проф. д-р Светла Димитрова, съобщиха от EМО "Етър". 

Какво, къде, кога в Габрово през ноември

Директорът на музей „Етър” представя страната ни в Културния съвет, който консултира голямата европейска неправителствена организация. Фондацията започва своята дейност преди две години, а още първата експозиция Homo faber във Венеция е с много силно участие. 410 специалисти - занаятчии и дизайнери, са включени в събитието.

EМО "Етър"

Представени са 36 страни, а изложението е разгледано от внушителен брой посетители - над 62 000. На това изложение обаче български занаятчии не са включени. Направените в края на 2019 година предложения от проф. Димитрова са придружени със снимки на изработени от съответния майстор изделия - всяко от които с висока художествена стойност, независимо дали става въпрос за бижу или за предназначен за битова употреба предмет.

Боб, катък и сладкиш за кулинарния конкурс, обявен от музей „Етър“

„Интересът към занаятчийството нараства, но на занаятите вече не се гледа като на типово, а като на арт-производство, което е ръчно, сътворено със специфични инструменти, от хора със специални умения.

Едно производство, което търси нови идейни решения, нови форми, нови цветове. Фондация „Микеланджело” е посредникът между занаятчиите и потребителите. Тя показва разликите между стоките, произведени ръчно и стоките от масовото производство”, коментира проф. д-р Светла Димитрова.

Музеят „Етър” започва дарителска акция, посветена на 55 години от откриването му

В Културния съвет към фондацията с по един представител участват 30 европейски държави. Всеки има роля на посланик на занаятчиите от своята страна. Задачата му е да открие и представи пред организацията най-добрите майстори, за да се прецени възможността те да участват със свои произведения на следващото изложение.

„Културният съвет обсъжда и темите на изложението, където са представени традиционни и нетрадиционни сектори, фотоизложби. През 2020 година темата, която е определена е „Живите съкровища на Европа и Япония”, тъй като Страната на изгряващото слънце е поканена да бъде партньор.

Вече са отправени предложения за повече от 30 български занаятчии, чието производство може да се впише в изискванията на фондацията. Снимки на техните изделия са изпратени на съответния отговорник към „Микеланджело”, който да прецени дали предложенията са подходящи.

Председателят на Парламента официално открива днес ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти

През януари 2020 година се предвижда посещението му в България, като целта е да се направи подбор на изделията, които да бъдат включени в предстоящото изложение”.

Според проф. Димитрова повечето от българските занаятчии се придържат към традиционното производство, което е пречка изделията им да достигнат до изложения от типа на организираното от фондация „Микеланджело”.

Връзката с художествените занаяти у нас е нарушена със снижаване на ролята на Съюза на българските художници по отношение на занаятчийското производство.