ЕМО ЕТЪР
ЕМО ЕТЪР / Представянето на Училище за коледари
Част от екипа на ЕМО „Етър” представя „Училище за Коледари” пред ученици от Габрово. Могат да се включат само момчета, каквато е българската традиция. Коледарите са момчета, които след коледуването могат да се женят.

Защо габровски момчета се записват в първото „Училище за коледари”?
 
Любомира Иванова – педагог в музея и информаторите Анна Александрова и Елена Минсковска посетиха през тази седмица различни класове от Национална Априловска гимназия, за да разкажат за „Училището за коледари”, което се провежда всяка година през декември в ЕМО „Етър”.
 
Момчетата се обучават в продължение на няколко седмици, след което правят генерална репетиция – обикновено на Игнажден.
 
На 26 декември участниците в „Училището за коледари” ще пресъздадат обичая в Етнографски музей на открито „Етър”.
 
Коледуване - пресъздаване на празнична обредност

На 24 декември от 11:30 и от 13:30 часа, в Етнографски музей на открито „Етър” ще може да се потопите във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая „коледуване". За първи път тази година музеят организира „Училище за коледари”. Инициативата цели намирането на ентусиазирани млади хора, които да се запознаят със същността на обичая и да разучат коледарски песни и наричания, с които да благословят Етърската чаршия. Коледарите са в традиционно празнично облекло и със специално приготвена украса на калпаците - китки и венци от нанизани на червен конец бучки захар, сушени сливи, стафиди или пуканки. От полунощ до сутринта те обикалят всички домове в селото и ги благославят.

Публикувахте от ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum в Петък, 22 декември 2017 г.