На 24 декември от 11:30 и от 13:30 часа, в Етнографски музей на открито „Етър” ще може да се потопите във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая „коледуване"
На 24 декември от 11:30 и от 13:30 часа, в Етнографски музей на открито „Етър” ще може да се потопите във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая „коледуване" / ЕМО ЕТЪР

В Етнографски музей на открито „Етър” се провежда първото в страната „Училище за коледари”. Защо няколко млади момчета решиха да се включат в него, по подобие на вече утвърденото, благодарение на музея, „Училище за лазарки”?

Всеки от младите коледари има своето обяснение. И макар все още да са неуверени, имат вътрешното убеждение, че на 24 декември, когато ще е първото им коледуване, ще бъдат на ниво.

На 24 декември от 11:30 и от 13:30 часа, в Етнографски музей на открито „Етър” ще може да се потопите във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая „коледуване".

 

 
Коледуване - пресъздаване на празнична обредност

На 24 декември от 11:30 и от 13:30 часа, в Етнографски музей на открито „Етър” ще може да се потопите във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая „коледуване". За първи път тази година музеят организира „Училище за коледари”. Инициативата цели намирането на ентусиазирани млади хора, които да се запознаят със същността на обичая и да разучат коледарски песни и наричания, с които да благословят Етърската чаршия. Коледарите са в традиционно празнично облекло и със специално приготвена украса на калпаците - китки и венци от нанизани на червен конец бучки захар, сушени сливи, стафиди или пуканки. От полунощ до сутринта те обикалят всички домове в селото и ги благославят.

Публикувахте от ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum в 22 декември 2017 г.

Генади Симеонов е ученик от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов”. Решава, че иска да бъде коледар, макар да не знае кой знае колко за коледуването. Научава нещата в „Училище за коледари”, организирано от ЕМО „Етър” за първи път тази година.

„Уча „Организация на туризма и свободното време”. В музея имам практика и ми хареса идеята да се включа в „Училището за коледари”. Научих, че това е обичай, при който момчета, които са ергени, излизат на от дома си, прекарват известно време заедно, за да се подготвят с ритуала. Минават по къщите на хората, за да може да благословят стопаните и домовете им.”

Генади разбира, че след като коледува едно момче, то вече може да създаде семейство.

„А-а-а, нямам намерение да се женя. Първо кариерата, после семейството”, отсича категорично младежът.

И Николай Баканов за първи път коледува. Записал се е в „Училище за коледари”, за да продължи традициите на старите българи. Той може да изпее коледарска песен, макар че все още го прави с известна неувереност.

„Хареса ми идеята да има „Училище за коледари”. Искам да знам как са го правили хората в миналото”.

Веселин Маринов също коледува за първи път. Неговият братовчед вече е бил коледар и това е предизвикало интереса му.

„Искам да продължа традицията. Братовчед ми, който живее в Малко Търново, всяка година е коледар.”

Веселин има приятелка, но не смята, че коледуването е повод за по-сериозни стъпки в живота.
 

На 24 декември от 11:30 и от 13:30 часа, в Етнографски музей на открито Етър ще може да се потопите във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая коледуване".
На 24 декември от 11:30 и от 13:30 часа, в Етнографски музей на открито „Етър” ще може да се потопите във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая „коледуване


Симеон Акмаджов води групата от най-младите коледари в училището. Малко на шега приема факта, че след като премине през този обичай, едно момче в миналото има право да се жени.

„Днес репетираме с моите момчета за коледари. На 24 декември ще минем през занаятчийската чаршия в ЕМО „Етър”, за да благословим майсторите. Малко е трудно още, особено с наричанията, но ще се научим и ще свикнем.

За мен това е първо коледуване. Аз съм от хората, които обичат българските празници.”, разказва веселият младеж, а последните му думи са подкрепени от високо извиканото „Амин” от другите млади коледари.

Окураженият водач на групата от „Училището за коледари” продължава малко на шега: „На 24 коледуваме и след това – на 25 декември – сватба.”

Вейлада Мутафчиева, майката на Симеон Акмаджов е готова да бъде свекърва. Тя споделя, че би й било по-приятно да са повече хора, а в къщи да си има и момиче.