сесия Стара Загора
сесия Стара Загора / община Стара Загора
Строителството в кв. „Казански“ ще продължи след като общинските съветници не приеха предложение за замяна.

Два месеца продължиха разговорите между общинска администрация и собствениците на парцела, след което се стигна до решение за замяна на терена с общински имот на ул. „Раковска“ /над новата детска градина/, с доплащане заради по-добрата локация на общинското място.

До това се стигна след като в общината постъпи комплексна жалба от жители на бл. 32, бл. 33 и бл. 20 в кв. „Казански“. Те категорично се противопоставиха на бъдещото застрояване, тъй като теренът представлявал част от междублоково пространство с десетки декоративни дървета и тревни площи. Собствениците на парцела пък изразиха пред администрацията желание той да бъде заменен с общински, а мястото в квартала да бъде отредено за озеленяване.

На сесията на Общинския съвет точката за замяна предизвика множество дебати в зала и противопостави съветниците от различните политически партии. Предложението на общината бе теренът в "Казански"  да се замени с общински имот на ул."Раковски", а инвеститорът доплати 200 000 лева. Сумата да бъде увеличена на 350 000 лева предложи общинският съветник от Групата „Истината за Стара Загора“ Янко Янков и коментира, че е против замяната, но и против презастрояването. Категорично срещу каквато и да е замяна се обявиха социалистите, тъй като замяната "кон за кокошка" не била в полза на старозагорци. От БСП предложиха цената за доплащане да се покачи на 500 000 или на един милион. В зала се чуха обвинения за предизборно трупане на политически дивиденти. Съветниците обаче отхвърлиха с гласуване предложението на администрацията за доплащане в размер на 200 000 лева, а Валентина Бонева и Бойчо Биволарски от БСП оттеглиха своите предложения. Гласувано беше това на Янко Янков- за доплащане на 350 000 лева от страна на инвеститорите .„За“ гласуваха 27 от общинските съветници, 10 се обявиха против него, а 7 се въздържаха. Точката не бе приета, тъй като се изисква квалифицирано мнозинство.

Във фб група кметът Живко Тодоров предложи всички гласували против да съставят комисия, да проведат разговори със собствениците и жителите на квартала, „за да се убедят, че едно натискане на бутона има много важни последици за живота на хората“.

Председателят на Общинския съвет Таньо Брайков коментира в зала, че собствениците имат абсолютно всички разрешения за строеж и общината няма законово основание той да бъде спрян.