Задържаният с малолетни холандец е лежал в затвора
Задържаният с малолетни холандец е лежал в затвора / DarikNews.bg

Хеере Вагенаар, който беше задържан в старозагорски хотел с две непълнолетни момчета, е бил осъден в Холандия за подобно престъпление. Това каза за Дарик журналистката Митра Назар, която е следила случая.

На 15 декември 2011 година Вагенаар е признат за виновен за сексуални действия с 14-годишно момиче, без осъществяване на полов контакт, снимане на детска порнография, както и заради това, че е убедил двама малолетни да гледат детско порно с него.
Осъден е на 30 месеца затвор, но е освободен след година и половина заради добро поведение.

Излиза от затвора през месец декември 2012 година, тъй като към присъдата му се приспадат и шестте месеца арест.

14-годишното момиче е било племенница на Вагенаар. Той е на 46 години, не е женен и няма деца. Живее в много малко холандски село, където след задържането му всички са били шокирани. След излизането му от затвора хората от селото не са го искали там и са организирали протести срещу него. Докато е бил в затвора са правени опити къщата му да бъде запалена и са хвърляни камъни по нея.

По време на съдебния процес Хеере Вагенаар не се е признал за виновен. Според психолозите по делото той не е осъзнавал вината си и е много вероятно да извърши отново подобно престъпление. С прокурорско постановление Вагенаар трябва да бъде наблюдаван за срок от 5 години дали ще извърши друго престъпление.

В момента срещу Хеере Вагенаар е повдигнато обвинение за блудствени действия с малолетни от същия пол. Мъжът е задържан на 3 януари вечерта в хотелска стая в Стара Загора с две малолетни момчета от Дом за деца, лишени от родителски грижи. Районният съд му наложи постоянна мярка „Задържане под стража", която може да бъде обжалвана на 15 януари.

Според съда са налице убедителни доказателства, че Вагенаар е извършил престъплението, както и опасност да се укрие.

Проверката в хотелската стая е извършена след подаден сигнал в полицията. От холандеца е иззет лаптоп, който предстои да бъде изследван.