Задържаха пироман от Калояновец
Задържаха пироман от Калояновец / netinfo

Старозагорските криминалисти са задържали 32-годишен мъж от село Калояновец, който запалил нарочно суха трева близо до борова гора край селото, съобщават от пресцентъра на ОДП-Стара Загора.

Близо 6 часа пожарникари и доброволци са гасили огъня в гората. Пожарът пламнал в неделя по обед и бил овладян около 18 часа. Унищожени са 4 декара иглолистна гора и 56 декара лесонепригодни площи. Спасени са 300 декара борова гора. В гасителните действия са участвали 11 огнеборци с два противопожарни автомобила, 10 граждани, 75 военнослужещи, 1 автомобил със служители на Дирекция “Гражданска защита” и трима служители на Държавно лесничейство.

При проведените оперативно издирвателни мероприятия криминалистите установили, че пожарът е причинен от 32-годишен мъж от Калояновец с инициали Й.В. Мъжът е задържан за 24 часа. Работата по случая продължава.

В последните 10 дни пожарникарите са гасили 25 запалвания на сухи треви  на територията на Община Стара Загора.

Миналата събота и неделя са изгорели 200 декара сухи треви край с. Лясково, заради огън, запален от туристи. 55 декара са изгорели край с. Казанка на 20 февруари. Големи площи са били опожарени в периода 20-24 февруари при пожари, предизвикани от небрежно боравене с открит огън от туристи край с. Хрищени и в старозагорския квартал Железник , припомнят от пресцентъра на полицията.