За трети път ще има празник с дъх на лавандула
За трети път ще има празник с дъх на лавандула / Dariknews.bg

Трети национален фестивал на лавандулата ще се проведе в края на седмицата в село Средно Градище. Целта на ежегодния празник е да популяризира водещата роля на България като световен лидер в производството на лавандулово масло.

По традиция фестивалът се провежда в края на лавандуловата жътва. Тазгодишната реколта бе близо двойно по-ниска в сравнение с предишните-около 7 килограма масло, добито от декар, отчитат земеделците от региона, но добавят, че родното лавандулово масло продължава да държи много високо ниво в света. Регионът между Чирпан и Стара Загора е един от най-подходящите за производство на лавандула, като насажденията само в община Чирпан са около 5-6 хиляди декара. През последните години земеделската култура се отглежда и в Добруджа, а общата площ на лавандуловите насаждения там е три-четири пъти поече от тези в региона.

Празникът на лавандулата започва на 22 юли в Чирпан с карнавално шествие и избор на кралица на лавандулата. До момента претендентките за титлата са осем. В програмата са предвидени още джаз концерт, поетично четене, а фестивалната програма продължава и на следващия ден в Средно Градище- своеобразен домакин на празника. Тук се намират едни от най-старите лавандулови насаждения, припомнят организаторите и обещават още интересни прояви, включени в празничния афиш-лавандулова пътека, базар с различни лавандулови продукти, сред които вино, мед и домашно приготвени сладки с дъх на лавандула, парад на ретро автомобили, детска работилница, фото изложба, богата фолклорна програма.

Съществена подкрепа на събитието оказва община Чирпан, като от миналата година празникът на лавандулата е част от културния й календар, припомни Нина Гиргинова, председател на Инициативния комитет на фестивала.