лавандула
лавандула / netinfo
Тракия и Добруджа имат свой тематичен празник, който е свързан с лавандулата-вторият символ на страната ни след емблематичната роза.
 
Лавандулата е другата също толкова омайна и красива земеделска култура, която все повече отличава България в световен мащаб, защото наред с розовото масло, лавандуловото масло, е добре познат като качество продукт. Той се използва предимно в козметичната индустрия, а износът ни е насочен към Франция, САЩ, а в последните години и към азиатските пазари. Около 200 тона е миналогодишният добив на лавандулово масло у нас, като средната изкупна цена била между 135 и 165 лв/кг. Производителите не очакват добра реколта тази година заради обилните дъждове, но са готови да посрещнат за пети път Фестивала на лавандулата.
 
По традиция той се провежда в чирпанското село Средно градище, където се намират и  стогодишните масиви на омайната земеделска култура. Празникът на лавандулата там ще се проведе на 14 юли, а седмица по-късно в Добруджа, в Генерал Тошево.
 
Фестивалът започва с лавандулов маршрут, пренася се на пъстрия базар, а гостите и любителите на лавандулата могат да опитат кулинарни изкушения, приготвени със земеделската култура. Ще има подредена фотоизложба, представяне на книга , детска работилница, винена дегустация и фолклорна програма. И тази година ще бъде избрана Кралица на лавандулата, обещават организаторите.
 
В землището на село Средно градище, където ще се състои празника на лавандулата отскоро е открита и дестилерия, а Старозагорският район се оказва най-благоприятният като земеделски възможности за отглеждане на лавандула. 
 
Организаторите на националния фестивал се надяват да привлекат вниманието освен на любителите на ароматната земеделска култура, но и на специалистите в бранша, на специалистите по етерични масла.
 
От пет години България е производител номер едно в света на лавандулово масло, сочи официалната статистика.