В Стара Загора започва куклено-театралният фестивал „Пиеро”
В Стара Загора започва куклено-театралният фестивал „Пиеро” / Община Стара Загора

С пиесата „Солистът" на театър „Рокамора" от Барселона стартира днес осмото издание на международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро". Испанският спектакъл ще бъде показан от 14,00 часа в Държавен куклен театър-Стара Загора. Официалното откриване на конкурса пък е насрочено за 19,00 часа.

„Пиеро 2013" ще продължи до 29 септември и ще се проведе на сцените на Държавен куклен театър-Стара Загора и Драматичен театър „Гео Милев".

Заявки за участие са подали над 70 театъра от цял свят, от тях покана са получили 16. Домакините от Държавен куклен театър - Стара Загора ще участват в конкурсната програма с премиерата си „Птица".

Голямата награда за най-добър спектакъл е статуетката „Пиеро" на скулптура Емил Иванов. Кандидатите за нея и за останалите отличия ще бъдат оценявани от международно жури в състав Светла Бенева (председател), Юри Дачев, Свила Велишчкова, Петрикас Мартинас (Литва) и Манси Стич (Финландия).

През тази година ще бъде връчена една допълнителна награда - на младите театрални критици. Отличието за цялостен принос в развитието на куклено-театралното изкуство тази година ще получи проф. Николина Георгиева - основател на катедра „Актьорство, режисура и сценография за куклен театър" в НАТФИЗ.

Предвидена е и богата съпътстваща програма, която включва изложба, джаз концерти, анимационно и документално кино.