В Гълъбово още чакат средствата за справяне с бедствието през декември
В Гълъбово още чакат средствата за справяне с бедствието през декември / Община Гълъбово

Община Гълъбово все още не е получила средствата, които са й необходими за справяне с последствията от наводнението в началото на декември. Това обяви кметът Николай Тонев след посещението на вътрешния министър в оставка Веселин Вучков и началника на Главна дирекция „Пожарна безопасност" Николай Николов. Двамата пристигнаха, за да се запознаят на място със ситуацията след повторното наводнение на подстанция „Гълъбово".

„Сумата, която очакваме е 250 000 лева. Тя все още не е изплатена, но имаме уверения, че това ще стане съвсем скоро. След това ще се разплатим и с фирмите, които правиха ремонта на скъсаната тогава дига на река Съзлия", обясни Тонев.

Той допълни, че заради неподходящите климатични условия работата по дигата не е била приключена и това е довело до повторните проблеми от късно снощи и тази сутрин.

„Дигата се скъса на същото място, на което бе скъсана и през декември и в последствие ремонтирана. Водата бе твърде висока и твърде много, за да можем да реагираме. След като тя отново заля подстанцията, без ток останаха всички населени места в община Гълъбово, с изключение на болницата и детските градини. Тази сутрин ни бе подадено електричество от Мини Марица Изток, в най-кратък срок електрозахранването навсякъде ще бъде възстановено", разясни кметът на Гълъбово. Той допълни, че вече е взето решение при първа възможност дигата на реката да бъде изградена така, че да не създава повече проблеми дори при повишени нива на водата

„Тук не става дума за липса на готовност или нещо подобно. Напротив - ситуацията с аварирането на дигата бе абсолютно непредвидена", заяви комисар Николай Николов. Той отхвърли възможността нивото на река Съзлия да е повишено от неконтролируемо изпускане на язовири. „При нас няма подобна информация. Убеден съм, че всички оператори на язовири, особено на големите, са под специално наблюдение", допълни началникът на „Пожарна безопасност".

Освен подстанцията в Гълъбово има наводнени и 4-5 къщи. Да следи ситуацията отблизо в общината до късно снощи е бил областния управител инж. Георги Ранов, както и заместникът му Маноил Манев.