В Гълъбово изграждат интегрирана система за осветление
В Гълъбово изграждат интегрирана система за осветление / община Гълъбово

Интегрирана система за улично осветление ще заработи до края на месеца в Гълъбово. Тя ще включва поставянето на "умни" LED лампи едновременно в града и 10-те села на общината. Пилотният проект се осъществява по т.нар. еско-договор, при който рискът е за сметка на инвеститора.

Очаква се след като системата влезе в действие разходите за осветление да спаднат с 42-44%, да се намалят значително и въглеродните емисии, да се сведат да минимум разходите за поддръжка на системата. 2400 са новите лампи, произведени в България и отговарящи на всички съвременни стандарти. На възлови и рискови места, заедно с тях ще се монтират и камери, които ще подават сигнал непрекъснато в полицията.

Заедно с поставянето на новите лампи ще бъде изграден и команден център, който автоматично ще следи за интензитета на светлината и ще има връзка с метеорологичните станции.

Например, ако в село Главан падне мъгла, уличното осветление там ще се включи по-рано и ще свети по-дълго от това в село Априлово, например, където времето е ясно. Също така, при пълнолуние, силата на осветеност от лампите ще бъде по-малка в сравнение с безлунна нощ. Разликата в минути от най-източното до най-западното село по отношение на изгрева и залеза, също ще се отразява на времето за светване и изгасване, както и в силата на светлината.

Системата има и предупреждаваща роля, защото ще следи нивото на водата в яз. „Розов кладенец". При бързо покачване от наводнение се подава ранен сигнал за предупреждение, за да се вземат адекватни мерки и да се предотвратят големи щети от преливане.