Университетска болница „Проф. Д-р Стоян Киркович”
Университетска болница „Проф. Д-р Стоян Киркович” / БТА

Двете болници в Стара Загора ще се обединят, а новото високотехнологично здравно заведение ще се нарича Университетска болница „Проф. Д-р Стоян Киркович". Принципното решение за преструктурирането е взето след работна среща, за която Дарик вече информира.
Под документа с особено мнение се подписаха изпълнителният директор на Многопрофилната болница д-р Николай Колев и д-р Бисер Макелов, член на Съвета на директорите, а против -представителят на Българския лекарски съюз д-р Маргарита Атанасова.

За обединението и взетите решения информира директорът на Районния център по здравеопазване д-р Златина Нанева. „Първото решение е принципно съгласие за преструктуриране на двете болнични заведения в УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович", предложение за подпомагане изплащане на задълженията на двете лечебни заведения със съдействието на всички държавни институции, запазване и оптимизиране на медицнския персонал и професионалистите по здравни грижи на обединеното лечебно заведение". Д-р Нанева не пожела да коментира колко са общите задължения на двете заведения.

Ще бъдат сформирани работни групи за определяне на точните правила за работа на обединенената структура. Проектът предвижда създаване на 30 клиники с 33 отделения, създаване на нови самостоятелни звена. Новата структура ще разполага със 730 легла, не се предвижда съкращаване на медицинския персонал. „В новата структура ще работят 355 лекари и 688 сестри, което означава, че недостигът на сестри е осезаем и все още не можем да покрием европейските изисквания".Обединявайки се двете лечебни заведения ще достигнат по-високото трето ниво. „Третото ниво е на Университетските болници. Те са и ще бъдат консултативните и методични ръководители на всички лечебни звена в областта и региона.Обединението е необходимост заради резултатите в настоящето, променящата се околна среда и изискванията на бъдещето. Преимуществата са за всички-за участниците в предлаганите медицински услуги, за пациентите, града, бизнеса, областта. Ще има възможност за инвестиции и закупуване на високотехнологична апартура".

Юридическият проблем с акциите на общината ще се реши от Общото събрание на акционерите на МБАЛ, а целият процес по обединението може да приключи в края на годината.

Към момента не е ясно и кой ще управлява бъдещата Високотехнологична болница в Стара Загора.

Предложението за създаване на Университетска болница „Проф. Д-р Стоян Киркович" присъства и в областната здравна карта, която беше приета през юни.