Търси се ... месото
Търси се ... месото / DarikNews.bg, Невена Божкилова
Търси се ... месото
30751
Търси се ... месото
  • Търси се ... месото

Новите нормативни наредби, които защитават качеството на българските млечни продукти са първата стъпка към възвръщането на Българския държавен стандарт (БДС). Втората ще бъде да се регламентира съставът на месните продукти. Тяхното преетикетиране ще се извършва подобно на млечните изделия. За да се нарича един продукт шпеков салам по БДС, ще трябва да отговаря на строго определен рецептен състав.

Гражданите на Стара Загора очакват не само да се приеме новият закон за месните продукти, но и тези, които не изпълнят препоръките на ДВСК да бъдат наказани. По-недоверчивите смятат, че промяната в закона ще развие още повече корупцията сред контролните органи. Хората казват, че в кренвиршите например няма месо, затова избягват да ги купуват и да дават на децата си.
"Имах котка, която дори не помирисваше кренвиршите. Вече не купувам. Щом животното не ги яде, кой знае какво слагат в тях", разказва възрастна дама.

Старозагорци очакват с надежда да започне работа и Агенцията по безопасност на храните. Така ще се осигури контрол на продукцията от полето до готовите хранителни изделия, които консумираме. Важна място при контролиране качеството на хранита ще заема и Ветеринарномедицинската служба, която отговаря за програмата за недопускане на заразни болести по животните. Към Агенцията ще има и ГМО отдел, разясни д-р Генади Ганчев директор на ДВСК Стара Загора.

Повече по темата чуйте от д-р Генади Ганчев. В прикачения звуков файл ще научите и какво е мнението на старозагорци по темата "търси се...месото".