Дарения
Дарения / Община Габрово
Мними служители на БПЦ-БП събират дарения за изграждане на манастир „Св. Стойна Преподобна“ в опанското село Пъстрен.

Сигнал за това е получен в Старозагорската св. митрополия и по този повод владиката категорично заявява, че „от Старозагорска митрополия, никога не бихме си позволили да искаме финансова помощ, без решение на Старозагорския епархийски съвет, по общоприетия начин“.

Замесените с инициативата лица нямат нищо общо с БПЦ-БП, респективно Старозагорска епархия, съобщава още Старозагорският митрополит Киприан.

В социалната мрежа Facebook е създаден профил „Параклис Св. Стойна Преподобна“, в който ежедневно се публикува апелът от нуждата за средства за строежа, споделени са снимка на нотариален акт за продажба на недвижим имот, снимки от служби и други.

Обявено е също, че основният храм ще носи името „Св. Народний Български Святий“, в който ще се почитат Стойна Преподобна, Васил Левски, дядо Добри, Ванга и дядо Влайчо.

По непотвърдена информация лицето, което се е заело с дарителската кампания е Тоньо Тонев, познат като отец Антоний, е с над 12 присъди и скоро е излязъл от затвора.

От Старозагорската св. митрополия призовават миряните да се включат в официално обявените дарителски кампании на сайта на митрополията.