Стартът за Севтополис- в края на септември?
Стартът за Севтополис- в края на септември? / netinfo
До 30-ти септември специалната работна група ,сформирана със заповед наминистъра на културата проф. Стефан Данаилов трябва да е готовасъс становище заизработката на плановото задание за провеждането на международна инженерингова процедура за експонирането на място на античния град Севтополис.

Ръководител на работната група е зам. министъра на културата Иван Токаджиев.

В състава на групата са включени експерти от Института по океанология и от МРРБ. Представителите на различните ведомства, част от работната група ще се запознаят

с 4 становища на различни специалисти: за архитектурата на стария Севтополис, за състоянието на древния град Севтополис, на база направени миналото лято снимки отИнститута по океанология.

Те трябва да удостоверят в какво състояние е древния град и възможно ли е ноговото експониране на място,след половин век във вода, на дълбочина между 20-30 метра.

Авторът на идеята за изваждането на тракийския град Севтополис- архитект Жеко Тилев ще депозира в Министерство на културата и своя доклад за възстановката и и изграждането на Севтополис.

Ако работната група бъде готова със своето окончателно становище, в края на септември, то най- оптимистичените срокове за провеждането на международна инженерингова процедура са от минимум половин година.

По предварителни изчисления поне 100 млн. евро ще струва начинанието да се покаже древния град за туристите.

Предварителен интерес за това е заявен от фирми от Гърция, Холандия, Кувейт, но до момента няма никаква конкретика.

Идеята е бъдещото инженерингово задание да включва възстановяване на града, освен със стените, така и със самите къщички в него.