Старозагорски депутати от ГЕРБ внасят искане за ревизия на новия проектозакон  за частните охранители
Старозагорски депутати от ГЕРБ внасят искане за ревизия на новия проектозакон за частните охранители / ГЕРБ Стара Загора

Дискусионна среща с представители на някои от водещите охранителни фирми в област Стара Загора проведоха народните представители Маноил Манев и д-р Кирил Добрев. Темата бе предстоящото влизане за гласуване на Проект за закон за частната охранителна дейност.

„Текстовете и неясните критерии в този закон ще бъдат използвани политически един ден, когато тръгнат опорните точки по време на избори. Вместо да се оплакваме тогава, редно е сега да се предложат промени, които да са адекватни и за бранша, и за законодателя", подчерта Маноил Манев.

„Опитът ми в този сектор ми позволява да си представя картината, която ще имаме, ако той бъде приет в този си вид", категоричен бе Манев. „Искам да чуя мнението на бранша, за да стиковаме най-добрите предложения за промени, дошли освен от експерти, то и от хората на терен, осигуряващи работа и охрана на стотици хиляди българи", допълни специалистът по охрана и сигурност."Този закон е чакан дълго и е нещо наистина полезно за всички, но трябва да бъде във вид, който не позволява спекулации".

От своя страна, представителите на охранителните фирми връчиха на Маноил Манев своите становища по спорните и неясни точки. Пълна ревизия на проектозакона, поискаха те, както и изготвянето на новите текстове да се случи, чрез служители на МВР, специалисти по частна охрана и адвокати.

Забраната за използването на животни при охранителна дейност, свалянето на охрана на обект при наличие на нередности, без да се конкретизират ясно ситуациите, в които това ще се случва, както и изричното разпореждане с предоставяне при поискване на видеозаписи без да има съдебна заповед, са едни от основните моменти в проектозакона, които притесняват бранша.
Друго изискване към фирмите, което ще влезе в сила, ако бъде гласувано, е воденето на видеодневник, както и пазенето на записи от камери в продължение на 2 месеца, а не както до сега - 1 месец. Това е непосилно за фирмите, които имат широка мрежа от СОТ, защото това е огромен обем информация и е нужна ежемесечно да се закупува нова и нова техника за съхранение на данни. При записаните сега членове от проекта се получават недоразумения, споделиха още от охранителните фирми. Недоизяснени са още работните отношения с представителите на МВР.

Друг спорен момент, според охранителите, е промяната в изкискването за образование на служителите. Липсата на кадри ще се засили, обясниха те, като допълниха, че е необходимо уточнение и съобразяване с бранша при описване на ценза за обектова, лична и видео охрана.

Отсъствието на точна и ясна категоризация на нужното обучение е препъни камък, смятат охранителите. Агресията и проблемите, на които сме свидетели по автомагистралите и заведенията идват точно от звена за самоохрана, които не подлежат на контрол, за разлика от хората, които работят при нас, допълниха те. Не веднъж от фирмите се натъквали на случаи на двойни длъжностни характеристики и комбинации от шлосер-охранители, което е недопустимо, твърдят те. Искане за ясно разграничаване на техническия и оперативния персонал във фирмите, пишат още от бранша в изготвените от тях становища и препоръки.
По време на срещата стана ясно, че е нужно да се упомене нуждата от специализирана подготовка и стандарт при обучението на охранителите, както подлагането им на психо и физически тестове.
Основните мотиви на Законодателя за разработването на настоящия проект на Закон за частната охранителна дейност са променената икономическа реалност, свързана с пълноправното членство на Република България в Европейския съюз, както и промяната на обществено-политическото и социално-икономическото развитие на обществото ни. Множеството важни промени в регулираната материя са основание за разработването на изцяло нов законопроект.

Срещите с представители на бранша ще продължат, категоричен бе старозагорският народен представител Маноил Манев. Той подчерта, че Законът за частната охранителна дейност е искан и нужен, една наистина добра инициатива на ГЕРБ, но е важно да бъде чуто мнението на работещите в този сектор.