Стара Загора ще участва в конкурс на фондацията на кмета на Ню Йорк
Стара Загора ще участва в конкурс на фондацията на кмета на Ню Йорк / DarikNews.bg, архив

Община Стара Загора ще участва в конкурса за идеи на кметовете от европейски градове с над 100 000 жители, обявен от фондацията на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг - „Bloomberg Philanthropies". Кметът Живко Тодоров проведе първата си работна среща по този повод с представители на различни неправителствени, работодателски и младежки организации. По негова инициатива е открит и форум за идеи, които могат да бъдат изпратени на електронен адрес szidea@starazagora.bg. Всички желаещи могат да предложат своите креативни идеи за Стара Загора.

Предложенията ще се приемат до края на ноември 2013г.

Mayors Challenge 2013-2014 (Предизвикателство за кметове), е шанс да бъде спечелено финансиране за представяне на смели решения по наболелите проблеми на съвременните големи градове в Европа.

Състезанието дава възможност за реализация на смели иновативни идеи, не само в помощ на самите градове, но и като окуражаващ фактор за останалите да търсят креативни решения и иновативни подходи.
Ще бъдат наградени предложения, съчетаващи амбициозна визия и авангардни приложения.

Идеите, разработвани от общините, трябва да бъдат насочени към решаване на сериозен проблем, към подобряване на обслужването на гражданите, създаване на възможности за повишаване на ефективността на управление, по-добро взаимодействие с обществеността, както и иновации в здравеопазването, опазването на околна среда, образованието, работата с малцинствата. Важно изискване е те да бъдат приложими навсякъде.

До 11 ноември 2013 г. е срокът за регистрация на Стара Загора в надпреварата. Конкретните предложения от градовете трябва да бъдат направени до 31 януари 2014 г.

През април догодина ще бъдат обявени 20-те града финалисти, през май техни представители ще участват във форума Bloomberg Ideas Camp, в рамките на който водещи експерти по политика, програмиране и иновации ще помогнат на екипите да подобрят и разширят идеите си, така че да постигнат възможно най-добри резултати. До средата на лятото градовете финалисти ще могат да представят окончателните си проекти.

На базата на визията на проекта, потенциала за въздействие, плана за изпълнение и възможността за прилагане в други градове, през октомври следващата година ще бъде обявено класирането на 5-те най-добри проекта. Най-иновативната, смела и лесно приложима идея ще получи финансиране от 5 млн. евро. Ще бъдат раздадени още 4 поощрителни награди по 1 млн. евро. В състезанието могат да се включат европейски градове с население от над 100 000 души.

Bloomberg Philanthropies през 2012 г. е разпределила общо 370 млн. долара за реализация на различни проекти. Миналата година в инициативата, реализирана в САЩ, са се включили над 300 града.

Голямата награда е спечелена от Провидънс, Роуд Айлънд, за проект за ранно образование - за подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения. Проектите на останалите градове са варирали от специални кофи за боклук, които автоматично сортират отпадъците, до компютърно проследяване на тенденции и проблеми, преди да са станали факт.