Стара Загора се прекланя пред своите освободители
Стара Загора се прекланя пред своите освободители / netinfo
Програмата за отбелязване на 130-тата годишнина от боевете за Стара Загора в Руско-Турската война започва на 4 юли с изпращане на паметник на подп.Калитин в Русия. Паметникът е дар от старозагорци за родното място на командира на Трета опълченска дружина подп.Павел Калитин- град Холм-Новгородска област.Барелефът е дело на арх.Благовест Въчков и проф. Божидар Козарев.

Старозагорските събития ще сложат начало на националните чествания на годишнината от Освобождението на България, съобщи Георги Вълчев от общинската дирекция “Образование и култура”.

На 19 юли,когато се навършва кръглата годишнина от боевете по стар стил, ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите руски войници и опълченци за нашия град.В този ден ще бъде поставен паметен знак-Пиета- на входа на музея-костница “19 юлий 1877”.

На 29 юли Регионалният исторически музей и клуб “Традиция” ще представят пред старозагорци възстановка на бойните действия ,разиграли се в Стара Загора в края на юли 1877-ма.

Кулминацията на тържествата е предвидена за 31 юли.Общината ще бъде домакин на кръгла маса на тема “Боевете за Стара Загора в Руско-Турската война”,с участието на проф.Стефан Дойнов, Андрей Пантев,историци и представители на Националния военно-исторически музей.Вероятно по време на дискусията ще научим точния брой на загиналите в опожарена Стара Загора. В историческите хроники числеността на избитите мирни граждани от армията на Сюлейман паша започва от 7 000 и достига 14 500.

В последния ден на юли старозагорци ще могат да видят възстановка на ритуал за предаване на Самарското знаме от руските войски на българските опълченци. Церемонията ще завърши с тържествена заря-проверка на площада пред Общината.

За тържествата в края на юли ще пристигнат гости от руския град-побратим на Стара Загора- Самара.

Битката за Стара Загора в Освободителната война,опожаряването и сриването до основи на града ще бъдат показани на филмова лента от БНТ.