Стара Загора отбелязва Световния ден на психичното здраве
Стара Загора отбелязва Световния ден на психичното здраве / sxc.hu архив

Сдружение „Клуб Отворено общество" организира информационен ден на площада пред Община Стара Загора по повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври.

От 16.30ч. в информационната шатра всеки гражданин, ще може да зададе въпрос на специалисти от ДЦ „Св.Св. Козма и Дамян", да изрази мнение, да попълни анкета и да напише послание за психично здраве. Клиентите на центъра ще раздват флаери и дипляни с пожелание за повече усмивки. Приятелство и човешка обич.

От 19.30ч. всичките послания ще бъдат изпратени към нощното небе с летящи китайски фенери и надежда те да се сбъднат.

На 11 октомври от 16.00ч. в кино „Различния комсомол" ще се прожектира тематичния филм за психичното здраве „Кей пакс" след което ще се проведе дискусия с водещи специалисти психолози и студентите от социална педагогика и социални дейности към Тракийски университет , град Стара Загора. Всички граждани са поканени. Входът е свободен.


Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 Октомври 1992 година. Той стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве с участието на тогавашния държавен секретар Ричард Хънтър. Ключов момент в обявяването на 10-ти октомври за Световния ден на психичното здраве има Клуба на Първите дами, основан и представляван от г-жа Розалин Картър. Тази организация, подкрепяща и участваща в проявите за деня на психичното здраве, в последствие се преименува в "Международен комитет на жените-лидери към Световна федерация за психично здраве" включва 41 жени - държавни лидери и членове на кралски фамилии. В Световната федерация за психично здраве, създадена през 1948 година, членуват организации и лица от 112 страни от цял свят. Федерацията е акредитирана за консултант на ООН и работи в тясно сътрудничество със СЗО, ЮНЕСКО, Комисариата на ООН за бежанците, Комисията за човешки права, Международната организация по труда и др.