/ DarikNews.bg
Като ненавременно определи предстоящото разхлабване на противоепидемичните мерки в страната началникът на Спешното отделение към УМБАЛ в Стара Загора д-р Милена Василева.

Екипът ни се присъединява към обръщението на колегите спешни медици, в което те заявяват, че са на ръба на възможностите си и призовават министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1 април, коментира д-р Василева. „Считаме, че това е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти“, е записано още в разпространения документ.

В Спешното отделение в Стара Загора ежедневно се приемат минимум по 60 пациенти, а на нощните дежурства-над 20. В момента, заради пандемията, трима лекари и три сестри работят на дневна смяна, а нощните спешни случаи се обслужват от двама лекари и две сестри.

Не е сега моментът за подобно разхлабване на мерките, смята д-р Василева, тъй като заболеваемостта продължава да бележи ръст.

„Като цяло пациентите ни са много изплашени. Всеки от тях има нужда от време, за да бъде прегледан, обработен, да му се направят необходимите изследвания, ако е необходимо да бъде насочен за хоспитализация, а всичко това отнеме време. Често се налага пациентите да изчакват доста дълго и това става причина да се изнервят и да демонстрират по-остро своето недоволство“, допълва началникът на Спешното отделение в Стара Загора.

Министерство на здравеопазването отчита, ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки, за един ден 5176 новозаразени/ръст с 679човека/ ,155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме.

Колкото повече са заразените ,толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след КОВИД инфекцията.

Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства.

Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ.

Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените.Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението.

Призоваваме министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1.04.2021, защото считаме ,че тя е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти“, е текстът на обръщението на спешните медици и председателя на НАРСМП д-р Д. Кателиева.