Специална стая за разпит на деца, жертви на насилие
Специална стая за разпит на деца, жертви на насилие / Dariknews.bg

13 деца са изслушани в единствената за Старозагорска област "Синя стая". Тя се намира в Комплекса за социални услуги, който се управлява от Институт по социални дейности и практики. Стаята е открита през 2013 година, а повечето от децата, които са я посетили са били жертва на сексуално насилие, обясни Диана Димова от Сдружението.

„Синята стая" има за цел да се намалят разпитите и травмата на жертвата. Така не се налага децата да бъдат разпитвани с часове в полицията и съда, и да бъдат допълнително натоварвани. По този начин се избягва срещата между жертвата и извършителя. Най-малкото дете, което е било разпитвано е на 5 години и половина, а най-голямото - на 17 години. Благодарение на специалната методика, по която се работи, децата дават показания и се доказва истината в едно съдебно следствие.

В страната има открити 15 сини стаи, през 2016 предстои да бъдат разкрити още 5, първата от които вече е действаща във Варна.

Вчера и днес в Стара Загора се провежда първото в страна обучение на прокурори, съдии, социални работници, лекари, които са ангажирани с проблемите на децата. То е организирано по програма „Деца и правосъдие. Превенция на насилието".

"Даваме си сметка, че законодателството изостава. В момента се правят предложения за промени", заяви д-р Надя Стойкова, директор на програма „Деца и правосъдие. Превенция на насилието" на Институт по социални дейности и практики и специалисти, подкрепящи деца-участници в правни процедури.

В обучението участват 38 специалисти от общините в Старозагорска област.