Слънчево захранване за уличното осветление в Николаево икономисва общински разходи
Слънчево захранване за уличното осветление в Николаево икономисва общински разходи / DarikNews.bg, архив

Николаево е втората община в България, която ще пести от сметките си за улично осветление благодарение на слънчевата енергия. Проектът е за 1 млн. 700 хил. лева и е за 504 осветителни тела в четирите населени места на общината. Очакванията са, че направените икономии ще бъдат около 40%, прогнозира кметът на Николаево Косьо Косев. За изминалата година той споделя, че общината е съумяла да съхрани финансовата си стабилност и е приключила с пълно разплащане към контрагентите си.
Освен проектът за изграждане на система за улично осветление със слънчево захранване, общината е реализирала няколко други важни инфраструктурни проекта, сред които подмяна и реконструкция на уличната водопреносна мрежа в село Елхово за 3 млн. 600 хил. лева. В общината с най-висока безработица в областта отчитат, че през изминалата година 360 души са се включили успешно в програмите по заетост.

Влизаме с оптимизъм в 2014 година, сподели още кметът на Николаево. Местната хазна ще разполага с бюджет от 2 млн. 200 хил. лева, като 400 хиляди са местни приходи. 100% събираемост отчитат от администрацията от местни данъци и такси, които вече седма година не са повишавани. И през тази година от общината ще работят по различни проекти, сред които за ремонт на читалищата в четирите населени места. Проектът вече е одобрен и е за близо 1 милион лева, с които ще се подмени дограмата, ще се ремонтират покривите и фасадите, ще се извършат вътрешни реконструкции в старите читалищни сгради. До края на януари се очаква да бъде одобрен проект за 5 млн. лева, като средствата са за подмяна на вътрешната ВиК мрежа в селата Едрево и Нова махала. С близо половин милон лева ще се извърши ремонт на четвъртокласна пътна мрежа, очаква се и работа по проект за изграждане на пречиствателна станция в Николаево. Ще продължат дейностите, насочени към социално слабите в общината, като в най-скоро време предстои да бъдат отворени четири кабинета за ранна превенция на майки и деца до 7-годишна възраст.

Основен за община Николаево си остава обаче проблемът с ромското население. Работи се по въпроса махалата да влезе в плана за регулация на града, което ще позволи да се изгради инфраструктура и канализация. Въпреки, че изработването на ОУП възлиза на 100 хил. лева кметът Косев е убеден, че това е важна стъпка, чрез която ромските гета ще се включат в регулираните граници и ще се определят терени за застрояване. Проблемът с ромския етнос трябва да бъде държавен приоритет, тъй като общините сами не могат да се справят с него, е мението на кмета на Николаево. Градът стана известен и в европейските медии със случая на "русия ангел" Мария-ромското дете, намерено в гръцки катун и вероятно продадено. Съдът в южната ни съседка остави момиченцето на грижите на благотворителната фондация „Детска усмивка", а семейството му вчера е подписало нотариалния акт за придобиване на къща в казанлъшкото село Ветрен.