Следят за спазване на международни договори в казуса с ромските къщи
Следят за спазване на международни договори в казуса с ромските къщи / DarikNews.bg, архив
Следят за спазване на международни договори в казуса с ромските къщи
67247
Следят за спазване на международни договори в казуса с ромските къщи
  • Следят за спазване на международни договори в казуса с ромските къщи

Международни договори, ратифицирани и от България, задължават властите у нас да предложат алтернативи за хората, чиито единствени домове са съборени принудително. Това обяви пред Дарик адвокат Даниела Михайлова от сдружение с нестопанска цел „Инициатива за равни възможности".

„Българското законодателство не предвижда подобно обезщетение. Страната ни обаче е ратифицирала редица международни договори, които се отнасят до принудително изваждане на хора от техните единствени домове. И според задълженията, които страната ни има по тези договори, преди да бъде извършено такова изваждане и хората де факто да бъдат превърнати в бездомници, трябва да са спазени няколко процедури.

Преди всичко тази процедура трябва да бъде дискутирана с лицата, които ще бъдат засегнати от нея. Така ще може да се потърси изход от ситуацията, който възможно най-малко да ги засегне. Освен това трябва да се потърси алтернативно настаняване на тези хора преди да се извърши принудителното изваждане от единствените им домове", обясни адвокат Михайлова.

„Ако това не стане може да се счита, че са нарушени задълженията на България по Международния пакт за социално-икономически права, както и по член 8 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Вече има издадени решения на Европейския съд за правата на човека по конвенцията и на Комитета за човешки права към ООН по пакта срещу България за случаи от преди няколко години. И двете решения с в полза на жалбоподателите", допълни адвокат Михайлова.

Още за казуса чуйте в звуковия файл