Следят за неправомерна търговия с пиратки
Следят за неправомерна търговия с пиратки / DarikNews.bg, архив

Засилен контрол за неправомерна търговия с пиратки извършват звената за контрол на общоопасните средства в ОД на МВР - Стара Загора.

Служителите следят за продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, повредени пиротехнически изделия или в разкъсана стандартна производствена опаковка, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език.

Санкциите за нарушителите, предвидени в Закона, са сериозни - глоби от 500 до 2000 лв., или имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв. Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват или употребяват оръжие и пиротехнически изделия в нарушение на Закона за оръжията боеприпасите взривните вещества и пиротехническите изделия, предупредиха от полицията.

От там припомниха, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места - здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия с изключение на фойеверки от категория 1, в закрити помещения - включително и в новогодишната нощ.