Синдикатите изчакват ново предложение на ръководството на Мини Марица-изток
Синдикатите изчакват ново предложение на ръководството на Мини Марица-изток / DarikNews.bg, архив

Началото на ефективната стачка в „Мини Марица-изток", насрочена за днес, е отложено с няколко часа в изчакване на ново предложение от страна на ръководството на дружеството. Управата на държавната фирма е декларирала в края на 13-часовите преговори снощи, ще излезе днес с нова оферта към Обединения стачен комитет.

В очакване на новото предложение Стачният комитет в „Мини Марица-изток" обяви символична стачка в предприятието тази сутрин. Работниците от излизащата и новата смяна са заявили, че стоят категорично зад ефективни действия. В случай, че мениджмънтът не предложи приемлива за работниците оферта по четирите стачни искания от 15 декември, излизаме на ефективна стачка още днес, обяви лидерът на КНСБ в предприятието Валентин Вълчев

Синдикати и работници настояват да се спазват договорките в Колективния трудов договор, да не се предприемат едностранно структурни промени в щатните разписания, а там където се работи с по-малко персонал да бъдат назначени нови хора, както и да се запази съотношението между приходи и разходи в предприятието.

Според информация на работодателя ефективната стачка стачката ще доведе до дневни загуби от 1.8 млн. лв. Само като неустойки за ТЕЦ-овете, с които мината има договор за доставка на въглища, ще се плащат около един милион лева.