Синдикалисти настояват за нормализиране на въгледобива в региона
Синдикалисти настояват за нормализиране на въгледобива в региона / DarikNews.bg, архив

Регионалният съвет на КНСБ в Стара Загора изпрати декларация до министър-председателя Марин Райков, до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, президента на КНСБ Пламен Димитров и Валентин Вълчев от ФНСМ, с която настоява да се нормализира работата във въгледобива и енергийните дружества в Стара Загора.

Както е известно, топлоелектрическите централи у нас работят с намалени мощности в последния месец, намален е въгледобива в региона. Заради по-малкото количество добивани въглища в „Мини Марица Изток" преминаха на двусменен режим на работа, а около 1500 работници и административен персонал бяха пуснати в платен отпуск.

„Настояваме да се спази постигнатата договореност с ДКЕВР от 05 март 2013 година в гр. София, според която намаляването цените на електроенергията за крайните потребители не е за сметка на промяната в микса, утвърден от ДКЕВР за регулирания пазар и не би трябвало да има промяна в работата на въгледобивните предприятия и централите.

Необходими са спешни решения и незабавни действия , за да не се допусне ескалация на напрежението и се гарантира нормална работа на дружествата в региона. Да се възстановят условията, по които България да изнася електричество. Това налага до следващото Народно събрание ДКЕВР да намали таксите за пренос, с което да се даде възможност на енергетиката да се отлепи от дъното.

Обезпокоени сме от несигурността на днешния и утрешния ден на работещите, домакинствата и бъдещето на хиляди хора на наемния труд .

Настояваме, да се нормализира работата във въгледобива и енергийните дружества и област Стара Загора да продължи да е енергиен център на Р България и на Балканите", се казва в декларацията на регионалния съвет на КНСБ в Стара Загора.