Шестте тома събрани произведения на Чудомир - със „Златен лъв“ за 2013 г.
Шестте тома събрани произведения на Чудомир - със „Златен лъв“ за 2013 г. / netinfo

Шестте тома със събрани произведения на Чудомир на издателство „Абагар" са отличени с наградата „Златен лъв" за 2013 г. Отличието се присъжда за поредна година от Асоциация българска книга за „Книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, с висока стойност на текста като съдържание и стил и добро полиграфическо изпълнение". Това става в рамките на 41-ото издание на Международния панаир на книгата, провеждащ се от 10 до 15 декември в НДК-София.

За първи път творчеството на Димитър Чорбаджийски - Чудомир излезе в шест тома в навечерието на 20-те празници, посветени на казанлъшкия писател, художник, хуморист, краевед, общественик.

Община Казанлък финансира с 25 000 лева предпечатната подготовка на 6-те тома, събрали 188 стихотворения, 311 разказа, 50 спомена, 500 рисунки на многопластовия талант от с. Турия, работил и творил в Казанлък.

С подкрепата на общината и на общинска фондация „Чудомир", която осигури отпечатването, най-накрая събраните произведения на Чудомир стигат до читателите, за да се даде истински нов живот на един уникален творец.

Подборът на произведенията и редакцията на уникалното издание е дело на Пеньо Терзиев, директор на ЛХМ „Чудомир". Предговорът към шесттомника е на проф. Никола Георгиев, който пише: "Пълно шесттомно издание на Чудомир!... Едва ли такова неоценимо по своя културен смисъл дело може да бъде изчерпателно представено в предговор. Дългът към Чудомир обаче продължава да стои пред българската литература и пред изкуствознанието като по-тесни сфери на хуманитаристиката."

Кметът на Казанлък Галина Стоянова отправи апел към Министерството на образованието и науката да включи в учебната програма за средното образование у нас произведения на Димитър Чорбаджийски - Чудомир като един от най-изявените автори в съвременната българска литература.

Носителят на наградата за хумористичен разказ от тазгодишните празници, посветени на Димитър Чорбаджийски, Петър Софрониев подкрепи идеята за популяризиране на Чудомир сред учащите се. При получаване на отличието той каза, че се включва в инициативата Чудомир да се изучава в учебниците по българска литература.