Севтополис- пет години и поне 150 милиона евро?
Севтополис- пет години и поне 150 милиона евро? / netinfo
Проектът „Севтополис” може да бъде реализиран за пет години.

По-смелите прогнози са и за около 2 години и половина.

Това заяви пред журналисти кметът на Казанлък Стефан Дамянов, след края на третото заседание на работната група по проекта “Севтополис” .

Членовете на работната група са стигнали до извода, че проекта “Севтополис” трябва да започне да се реализира след цялостна реализация на Долината на такийските царе.

Междувременно е възложено на Института по океанология да направи подробно картографиране на залетия древен град. В четвъртък предстоят и две срещи в две ведомства- Министерство на околната среда и водите и в МРРБ по проекта .

До две седмици трябва да има яснота за необходимите данни и средства, нужни за проучванията.

Миналата седмица председателят на работната група по проекта, зам. министъра на културата Иван Токаджиев заяви ,че „няма доказателства какво точно се крие под водата след потопяването на Севтополис”.

По думите му,"започнати са най-бегли изследвания, които обаче се оказват крайно недостатъчни, за да се даде оценка на състоянието на града. Според него са нужни „достатъчно задълбочени подводни изследвания”.

Според Токаджиев, „идеята на община Казанлък да интегрира краткотрайния отдих с културния туризъм е чудесна, но преди всичко трябва да се направи програма за действие и да се търсят инвеститори, които да подпомогнат финансирането на проекта, “тъй като държавата свършва прекомерно ресурсът, с който разполага”..

На свой ред кметът на Казанлък Стефан Дамянов заяви, че общината никога не е считала, че държавата трябва да помогне финансово реализацията на проекта, който по първоначални изчисления ще струва поне 150 милиона евро. Дамянов счита, че затова „ трябва да се търсят външни средства по различни програми за културното наследство. „