Родители искат отпадане на задължителните имунизации
Родители искат отпадане на задължителните имунизации / sxc.hu, архив

Родители искат да отпадне задължителният имунизационен календар за децата, съобщи Нова телевизия. Поводът за тази драстична реакция е смъртта на 3-месечното бебе от Стара Загора. Здравните власти и прокуратурата разследват смъртта на детето и дали тя има връзка с поставянето на две задължителни ваксини.

Майката на Павел крие лицето си, не иска да сподели и името на лекарката, която е поставила ваксини на детето ѝ. Лекуващата лекарка на починалото бебе отказа да застане пред камерата ни. По телефона обясни, че била чиста пред съвестта си и щяла да коментира казуса чак след като бъдат готови резултатите от хистологичните изследвания.

От Районната здравна инспекция в Стара Загора, са категорични, че няма доказана връзка между редовната ваксинация и смъртта на бебето. Според лекарите, ако детето е било болно при поставянето на ваксината - тежките симптоми биха се появили максимум след 48 часа, а не седмица по-късно.

„Всичко, което става в рамките на 48 часа след правенето на една ваксина може да бъде свързано с нея - но всичко останало - извън тези два дни - по никакъв начин не може. Това са 9 дни, за тези 9 дни то може да се разболее от всичко, което може да си помисли човек", категоричен е доц. Атанас Мангъров.

Възможно било и другите две деца в семейството да са станали преносители на зарази - например грип, без да проявят симптоми. В същото време, обаче притеснени родители настояват ваксините да станат препоръчителни, а не задължителни.

Ирина Георгиева например не е съгласна синът й Виктор да се ваксинира, но няма избор, защото без имунизацията, той не може да ходи на училище. „Сред роднини и близки имам случаи - след поставяне на ваксина на сериозни увреждания на детенце, което живя след това една година и почина. Да, със сигурност тези токсични вещества водят до изменения, има риск от всякакви заболявания, знае се, че се засилват рисковете от епилепсия. Хроничните заболявания при децата зачестяват", казва тя.

„Аз няма да си загубя съня от това, че някой не си ваксинира детето. Моите деца са ваксинирани. Но ако някой не си ваксинира детето - трябва да е сигурен, че то ще се разболее", допълва доц. Мангъров.

От здравното министерство обясняват, че двете ваксини поставени на починалото бебе са разрешени от Европейската агенция по лекарствата и при употребата им нямало описани подобни тежки реакции с фатален край.

„Във всички цивилизовани страни тези ваксини от българския имунизационен календар са задължителни. Най-масови са ваксинациите в САЩ, защото там, ако не си ваксинираш детето - нямаш застраховки - не важат, не можеш да ходиш на училище", казва лекарят.

Специалистите са категорични, че децата, които нямат ваксинации, застрашават и останалите. „Например ваксината за коклюш - ако не се стига определено ниво на ваксиналното покритие - съществува опасност и тези, които са имунизирани също да се разболеят", завърши доц. Атанас Мангъров.

 

Източник: Novanews.bg