Разбиха група за трафик на наркотици
Разбиха група за трафик на наркотици / МВР

ГДБОП неутрализира престъпна група за трансграничен трафик на прекурсори с цел производство на наркотици. Задържани са седем души, сред които и лидерът на групата. Акцията е проведена от териториалната служба за борба с организираната престъпност в Стара Загора, съвместно с колегите им от Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали, служители на Специализираните полицейски сили, на ОДМВР - Стара Загора и РУ-Чирпан. Операцията е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура

Разследването е проведено в рамките на досъдебно производство под наблюдението на Специализираната прокуратура. Неутрализирана е организирана престъпна група, занимавала се с незаконен трансграничен трафик на прекурсори, разпространението им с цел производство на метамфетамин и разпространение на наркотични вещества. Лидерът на престъпната група е 41-годишен старозагорец. Според първоначалните данни, той е организирал трансграничен трафик към страни от Европейския съюз на 34 килограма прекурсори, които са задържани на различни ГКПП в страната. Групата е снабдявала неутрализираните нарколаборатории в радневското село Сърнево и в Сливен.

Лидерът на групата и две жени - на 33 и 58 години са арестувани в кв. „Железник" след осъществен незаконен трафик в България на над 5500 таблетки /1,3 килограма/, които при полеви тест реагирали положително на наркотик. 35-годишен старозагорец е обявен за издирване.
Като съпричастни към разпространението на наркотичните вещества при спецоперацията са задържани и четирима мъже от Стара Загора - на 32, 28, 34 и 50 години.

Разпитани са 18 свидетели, четирима от тях - пред съдия от Специализирания наказателен съд. Действията по разследването продължават.