/ ThinkStock/Getty Images
Със заповед на Председателя на Районен съд-Стара Загора, съдия Милена Колева, до 3 април се отменят откритите съдебни заседания, провеждани в съда. Мярката се взема съгласно плана за действия за превенция и ограничаване на разпространението на остри вирусни инфекции.

Почина жената с коронавирус в „Пирогов“

Изключение ще бъдат случаите изрично предвидени в чл. 329, ал.3 от ЗСВ, а именно: наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; искания за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража; делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на доказателства, за издаване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по Закона за защита от домашното насилие.

Борисов: Пикът на коронавируса ще е през септември

Отложените съдебни заседания ще бъдат насрочени за разглеждане преди началото на съдебната ваканция, като съдебните служители са ангажирани да уведомяват страните по делата и техните процесуални представители за пренасрочването.

Със същата заповед се урежда временен режим за работа на службите и деловодствата в съда, като акцент е недопускането на струпвания на хора, и опазването живота и здравето на гражданите, съдебните служители и магистратите.

Проф. Миланов: Коронавирусът е обикновен грип,  може да се лекува в домашни условия 

Отменят се и всички мероприятия по Образователната програма „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“
. В сила остават взетите вече мерки за засилена хигиена и дезинфекция на помещенията на съда.

Информационният отдел на съда разработва възможност за предоставяне на дистанционен достъп на съдиите до информационната система на съда и осигуряване на работа от отдалечено работно място в случай на удължаване на срока на мерките за недопускане на разпространението на остри заразни болести.

Вирусолог: Топлото време няма да унищожи коронавируса (ВИДЕО)

Напомняме, че страните по делата и адвокатите, могат да извършват справки за висящите и приключили дела посредством електронната страница на районен съд и Единния портал за електронно правосъдие на ВСС. Направена е организация справки да бъдат правени и по телефоните на съответните деловодства и служби.