Яворово внесе подписка при областния управител
Яворово внесе подписка при областния управител / DarikNews.bg, архив

Подписка в защита на уволнения от кмета на Чирпан Кичка Петкова кметски наместник на Яворово Райчо Стоев, внесоха жителите на селото при областния управител на Стара Загора Недялко Недялков.

Подписи в подкрепа на бившия наместник са сложили 174 човека. Стоев бе уволнен ден след като излязоха окончателните резултати от референдума в Яворово. В допитването 86% от местните заявиха категорично волята си селото им да премине от Община Чирпан в Община Стара Загора.

„От тук-нататък вървим по процедура. Въз основа на резултатите от вота, ще направя предложение до Министерски съвет да вземе решение, с което Яворово да премине към Община Стара Загора. След това решение следва Указ на президента", обясни Недялков.

По повод уволнението на Стоев той обясни, че според Закона за местното самоуправление и местната власт, кметът на Чирпан има право да го отстрани. „Друг е въпросът дали е морално. Това е отмъщение. Защо не го уволниха преди референдума", коментира областният управител.

Той припомни, че общинската организация на ГЕРБ излезе с декларация , в която се обявява против уволнението на кметския наместник.