Продължават проверките на ромските катуни край Стара Загора
Продължават проверките на ромските катуни край Стара Загора / DarikNews, архив

По разпореждане на Районна прокуратура - Стара Загора продължават съвместните проверки на отдел „Закрила на детето". РЗИ и полицията на ромските катуни в околностите на града. При последната такава проверка осем малки деца на възраст до 2 години бяха настанени в Домове, припомни Валентина Бонева, директор на отдел „Закрила на детето" към Дирекция „Социално подпомагане" - Стара Загора. Тя обясни, че родителите на тези деца ги посещават почти ежедневно в Домовете. Проверките ще продължат и за в бъдеще.

Като цяло се запазва тенденцията за висок брой сигнали за деца в риск. От началото на годината до 31 юни са постъпили 342 сигнала. 77 от тях за причинено насилие над деца като преобладаващата възраст на потърпевшите е около 10 години. Проверки са били направени по всички подадени сигнали. Само в 19 от случаите информацията не е била потвърдена. Физическо насилие е било констатирано в 19 от сигналите, 7 - за сексуално насилие, 18 за психическо, и още 18 случая, свързани с полагането на недостатъчни грижи от страна на родителите или настойниците на децата. Три са проверените сигнала за просещи деца.

За отчетния период 46 деца са били настанени в специализирани Домове, 9 в семейства на роднини, в Кризисен център - 8, и две деца се отглеждат вече в приемни семейства. На 38 непълнолетни е предоставена полицейска закрила.